Filip (Lamy na Varanech)

Rád bych touto cestou veřejně orgům taky poděkoval za náš tým. Také bych chtěl touhle cestou pogratulovat vítězům, týmu Kundratka, protože v cíli jsme to nějak nestihli. Jejich taktika byla mnohem víc riziková než naše, my šli defakto na jistotu "dojít", zatímco oni podstoupili riziko toho do poslední lušttit klasickou cestou (a tedy vyluštili víc šifer) a pak nasadili zběsilé tempo plynulého (téměř) plynulého postupu do cíle, kde nás navíc ještě dokázali předběhnout. Gratulujeme, vítězství bylo zcela zasloužené.

Potom bych rád okomentoval problém morálních vs pravidlových vítězství. Popravdě - i my jsme v průběhu hry řešili ono morální dilema, zda vyluštit co nejvíc šifer s tím, že nedojdeme či zda jít bojovat o čistě "pravidlová" přední místa. Dokonce jsme mezi sebou i diskutovali, zda se náš postup nedá považovat za "exploit" a zda není proti duchu pravidel - ale nakonec jsme dospěli k názoru, že je to regulérní součást taktiky. V té době ještě nebyl znám celkový počet stanovišť. Odhadovali jsme, že jich bude i s cílem cca 15. Byl tu ovšem risk, že jich bude třeba jen 11 nebo 12 a my budeme v cíli zbytečně brzo a rvát si vlasy, že jsme tolik přeskakovali. Přibližně v šest ráno, když jsme už dvě hodiny seděli a hopkali koníky, se už čas nachýlil tak, že zbývalo 8 hodin na odhadovaných 7 šifer + přesunů. Hodinu na přesun+šifru považujeme za limitní čas v teréní části hry a tedy bylo jasné, že rozhodnutí musí padnout. Rozhodli jsme se tedy každé šifře věnovat maximálně tolik času, aby nám na předpokládaných 15 stanovišť zbylo vždy přibližně hodina na přesun + luštění. Takhle jsme napnutí postupovali, kino se v limitu zdařilo, naopak u pagody jsme strávili víc jak hodinu a hráli si s 26 patry. Když jsme vyzvedli matrix a kolem sedmé přišla SMS, že stanovišť je 16, zjistili jsme, že se trochu zpožďujeme proti plánu. Na druhou stranu letmý pohled na výsledky na webu nám vlil adernalin do žil. Okruh adeptů na zdárné dokončení hry se velmi zůžil a nám se na místo obyčejného "dojití" otevřela šance na stupně vítězů. Současně bylo jasné, že hru nepůjde dokončit včas bez masivního braní nápověd a tedy jsme se přestali cítit tak "provinile" - naopak hra získala zcela nový náboj. Bylo potřeba se během pár minut po vyzvednutí šifry rozhodnout zda je šifra luštitelná v rozumném čase a věnovat se jí, či zda přeskakovat. Čekali jsme, že do toho ve stejném duchu půjdou i Drahosh forever a Happy matfyz friends, k našemu překvapení nápovědu na matrixu nebrali a zůstali luštit. Naopak v průběhu luštění proplétačky z hlavního peletonu začala dotahovat Kundratka. Spočetli jsme si kolik nápověd potřebují a zjistili jsme, že pokud budou procházet plynule a neluštit a my alespoň jednu šifru v té rychlosti dáme, je tu pořád šance na vítězství. Rozhodli jsme se nakonec doluštit proplétačku (tu jsme dali), přeskočit skupiny znaků, luštit botu (tu jsme ale nedali - více humoru na toto téma přidám ke komentáři šifry) a luštit brailla dokud to půjde. Kundratka však dali botu a tím si pojistili vítězství.

Musím ovšem říci, že ač nám toto rozhodnutí a tato taktika nakonec vynesla druhé místo, úplně nadšení jsme z toho nebyli. Myslíme si, že tento tip taktizovaní kam jít a kde luštit či neluštit, patří spíše do nelineárních her typu Matrix/007/Exit, než do klasické lineární šifrovačky. Vím, že to nebylo asi autory takhle zamýšleno, ale z prvku, který měl umožnit hru dokončit i slabším týmům se stal prvek, který bylo nutné použít aby byla hra vůbec dokončena. A týmy, které se nazvdory vědomí, že takto hru asi nedokončí, rozhodly nápovědu nebrat a dojít co nejdál bez ní, rozhodně mají můj obdiv - to chce nutnou dávku sebezapření a rozhodně na tom něco je.

Každopádně děkuji ještě jednům organizátorům za pěknou porci zábavy, potravy pro mozkové zavity i hezkou jarní procházku a ještě jednou gratuluji Kundratce k zaslouženému vítězství. A gratuluji i Ho-Wa-Dum a FYKOSu k nejvyššímu množství vyluštěných šifer a Tapüři mají moje sympatie, za to že kazetu nevzdali a dali po deseti hodinách. Klobouk dolů.

PS: Orgové, prosím veškerá moje případná kritka je zamýšlena přísně konstruktivně, díky za každou vaši minutu, nerad bych vás odradil od dalšího orgování ;)