Jan Prachař (FYKOS)

Přidávám se k poděkování z pěknou hru. Šifry byly obtížnější, než jsme čekali, zvlášť "popelnicová" je bez nápovědy téměr neřešitelná. "Klubová" a "hitparádová" zase vyžadovali pro nás netriviální vstupní informace. Demokraticky jsme se rozhodli postupovat hrou co nejdále bez přeskočení. Nakonec jsem příjemně překvapen naší vytvrvalostí na jednotlivých šifrách (na Tapüry ovšem nemáme). Osudnou se nám nakonec stala "pagodová", kde jsme se čtyři hodiny snažili přiřazovat různým způsobem proužkům písmena (zatracených 26 pater). Ještě, že byl ve 14 konec. Chtěl bych také pochválit špičkové fungující systém SMSINFO a WEBINFO a přijmenou zastávku v mateřské škole.

Pepča (Zbloudilci)

Milí orgové, chtěla jsem vám moc poděkovat a pogratulovat k šifrovačce. Byla to moje první šifrovací hra a musím říct, že mě nadchla! Moc vám gratuluju k vaší prvotině, z mého laického pohledu prostě neměla chybu. Dovedla nás na skvělá místa, kde jsme občas i báli, myslím, že ani šifry nebyly nevyluštitelné, takže co dodat. Já jsem si odnesla poučení na příště, že si na odpoledne po hře nemám dávat službu v práci (dost krize:-) a mám si vzít lepší boty a asi tak dva litry kafe... Vám přeju mnoho luštitelských a organizačních úspěchů! Doufám, že jste při organizování nevyčerpali veškerou svoji energii a můžem se těšit na další váš počin! Díky!

Pepča (Zbloudilci)

Milí orgové, chtěla jsem vám moc poděkovat a pogratulovat k šifrovačce. Byla to moje první šifrovací hra a musím říct, že mě nadchla! Moc vám gratuluju k vaší prvotině, z mého laického pohledu prostě neměla chybu. Dovedla nás na skvělá místa, kde jsme občas i báli, myslím, že ani šifry nebyly nevyluštitelné, takže co dodat. Já jsem si odnesla poučení na příště, že si na odpoledne po hře nemám dávat službu v práci (dost krize:-) a mám si vzít lepší boty a asi tak dva litry kafe... Vám přeju mnoho luštitelských a organizačních úspěchů! Doufám, že jste při organizování nevyčerpali veškerou svoji energii a můžem se těšit na další váš počin! Díky!

Tomáš (Zbloudilci)

Přidávám se i já se reportáží:http://www.ms.mff.cuni.cz/~kucat5am/seslost.htm aneb příběh Zbloudilců. Snad časem přibudou i nějaké fotky...

K8 (orzi)

Teď přesně nevím, kolik mega těch fotek je, ale snad by to šlo poslat třeba přes úschovnu. Nebo alespoň ty cílové fotky přes mejl. Za tímto účelem mě kontaktujte na k8.k8 zavináč seznam tečka cz.

Gimli2 (host u Lam)

Diky za fotky. A jen jeden dotaz mam vymyslet jak to z rajcete automatizovane vysosat, nebo to pujde nekde stahnout hromadne. A aspon ty cilove bych ocenil i ve vetsim rozliseni. Bylo by to mozny?

Šinďa (orzi)

Jedná se o pracovní verzi, kterou jsem fotil někdy kolem Vánoc. Několik stanovišť se pak ještě měnilo. Spíš nezveřejníme, jelikož některá místa si necháme v záloze na příští ročníky.

Romana TROSKY

Šlo by zpřístupnit teď po akci i fotoalbum Trasa Seslosti? :-)

Šinda (orzi)

Tak se nám povedlo dát dohromady nějaké "fotky":http://ses-lost.rajce.idnes.cz/Seslost_8.-9.5.2009.

Pier (host u Kundratka)

Hezká volba trasy a nápaditý sifry (nejhezčí šifra "duha", za tu 1***)

Romana TROSKY

Po prvním zklamání, že do cíle nedojdeme a nesplníme tak, co jsme si slíbili, že se dostaneme do cíle za každou cenu, musím organizátory pochválit. Patříme k týmům, které by si bez absolutních nápověd ani neškrtly, a proto jsme uvítali novou šifrovačku s touto možností. Jinak bychom do toho samozřejmě vůbec nešli. Proto se přimlouváme o zachování této možnosti. I přesto, že jsme měli nejvíce absolutních nápověd i tak jsme se snažili luštit a ne jen to projít. Navíc jsme skoro pořád byli mezi ostatními týmy, což se nám jinde nestává. Soupeře vidíme vždy jen na startu. :-) Tak jsme to ani nebrali, jako že nestíháme. Podle ostatních příspěvků a hodnocení jsme zjistili, že šifry byly obtížnější, takže vyluštěné čtyři šifry za náš tým je pro nás obrovský úspěch. :-) Moc děkujeme za pěknou hru. Příště by to možná chtělo míň stanovišť, aby bylo více času a k posledním šifrám se nedostalo jen minimum týmů, když všechny šifry daly organizátorům určitě dost práce.

Lydka (Drahoš)

Hm a napadá ma.. veď my sme prišli do ciela (do školky) vlastne prví..

Janny (Absinthnenti)

ďakujem orgom za skvelo prežitých 24h.

Veľmi sa mi páči systém nápoved hry, kde zákys neznamená 10h mordovania sa na tretej šifre a potom to vzdať (bedna).

Trošku mi vadili len dĺžky presunov v pomere k času šifrovania a osobne by som preferoval skrátenie doby presunu. Predsalen viac ako 24h v teréne by bolo už trochu moc a tie šifry tiež neboli moc na riešenie PV metódou (Pozriem-Vidím).

Šifry sa mne osobne (i týmu) veľmi páčili. Napriek tomu že boli dosť náročné, tak boli originálne a dobre premyslené.

Od tímu Absinthnenti VEĽKÉ PLUS. Len tak ďalej, o rok ideme určite znovu.

Lydka (Drahoš forever)

Borek: mate hezkou reportaz.. jen chudak holka mezi tolika klukama :-D

Borek (Lamy na Varanech)

Krátký report o postupu Lam na Varanech hrou jsem spáchal na lamích stránkách zde : "Lamynavaranech-seslost09":http://www.lamynavaranech.info/clanek/seslost_09.html

Gimli2 (host u Lam)

2David Kadleček (Kdyby náhodou): S tvym navrhem na upravu pravidla pro urcovani poradi tymu musim souhlasit. Stejne jako s tim, ze sifry byly relativne obtizne. Z toho plyne nekolik moznosti: a) zkratit hru o 2-3 stanoviste b) zkratit obecne vsechny presuny c) prodlouzit limit na hru Vsechny varianty maji sve vyhody i nevyhody. Mozna by bylo namiste se pro dalsi rocniky rozhodnout, zda to pojmout jako hru pro zacatecniky nebo ponechat soucasnou narocnost a nejak vyresit situaci, aby bylo realne dojiti aspon nekolika tymu v zakladnim case.

S cim se ale nemuzu ztotoznit je zmena terminu. Rikas zkouskove a pritom navrhujes pulku cervna? To ma cely CVUT a minimalne MFF prave pulku zkouskoveho. Navic sifrovacek pribyva a jsou i mraky dalsi akci, jejichz mnozina ucastniku ma nenulovy prunik s mnozinou hracu sifrovacek. Bude se tedy cim dal casteji stavat, ze si jako hrac budes muset vybrat. A volba to nebude lehka. Na druhou stranu je to vyzva pro orgy, aby prave ta jejich akce tebe zaujala a odnesl sis z ni zazitky a zkusenosti a mohl si rict, ze to stalo za to. A ze jses rad, ze jsi jel sem a ne jinam.

David Kadleček (Kdyby náhodou)

Hra byla pěkná. Systém hry, jak byl vymyšlen je až na určování výsledného pořadí naprosto perfektní a rozhodně bych ho neměnil!!!!! Navrhuju tuhle úpravu: Vyhraje ten, kdo vyluští nejvíce šifer bez absolutní nápovědy a dorazí do cíle do limitu nebo by se mohlo luštit až do konce limitu a zvítězil by ten, kdo dorazí do cíle nejpozději hodinu po limitu. V případě shodného počtu vyluštěných šifer rozhodne čas příchodu do cíle. U těch kdo do cíle nedarazí by potom rozhodval primárně počet vyřešených šifer a dále čas vyření poslední z nich. Šifry byli opravdu těžké (obtížnost Bedna). Řekl bych, že ani Prahory by nedorazili do cíle v limitu bez absolutní nápovědy. Na první ročník sem to tak těžké nečekal:-)) Rozhodně byli šifry, ale velmi nápadité a originální. Trénink na Bednu to byl opravdu výborný:-) Původní názor, že by šifry měli být jednodušší beru zpět. Místo toho navrhuju nějak výrazně zdůraznit obtížnost. Jako např., že počet lidí v týmu 5 je max., ale pro úspěch min.:-)) nebo něco ve smyslu IQ 150 jako na Tmou:-) Dále bych přesunul termín, aby to nebylo před btěsně před Bednou a zkouškovým obdobím. Ideální by mohla být např. polovina června. Potom má podle mě hra realnou šanci stát se stejně slavnou jako Bedna nebo Matrix resp. James Bond.

David Kadleček (Kdyby náhodou)

Také děkuji organizátorům za pěknou hru. Opět sem se v Praze dostal na místa, kam bych za normálních okolností jen těžko zabrousil. Skončili jsme na 4. šifře, takže jsme toho moc neprošli. Přesto bych zmínil minimálně Mrázovku i s s lanovkou v hotelu (kam jsme teda nemuseli):-)) Další parádní moment byla chůze po kraji letenských sadů v noci a mít pod sebou Vltavu s mosty a za ní osvětlenou Prahu. A zastávka pod sv. Vítem v půl jedenácté večer byla také pěkná.

David Kadleček (Kdyby náhodou)

Pro mě jsou také vítězové spíše ti, kdo řešil bez absolutních nápověď. Ovšem pokud by tuto taktiku praktikovali Lamy a Kundratka až do konce rozhodně by patřili ke kandidátům na vítězství.

Welryba (Tapüři bez tapüřete)

Náš zápis ze hry společně s několika obrázky je k dispozici "tady":http://akce.welryba.cz/seslost09/ . Omlouváme se za to, že jsme se kazetě po dlouhých deseti hodinách trochu pomstili ;)

Míša (Happy Matfyz Friends)

Já bych metodu "dojít do cíle za každou cenu" klidně zvolila, když přišlo info o počtu stanovišť, ale tým chtěl luštit, tak jsme luštili. Trochu jsem doufala, že do cíle nikdo nedojde, hra se o 2 hodiny protáhne a my to stihneme, případně s pár přeskočenými. Hlavně jsme si celou dobu mysleli, že Drahoši i Lamy mají jen jednu nápovědu a náskok máme jen malý. Pak jsem až doma zjistila, že jich měli spoustu, to bych možná víc prosazovala, ať dojdem do cíle. Ale to je všechno kdyby....

Tomáš (Zbloudilci)

Moc dík za orgům za pěknou hru! Gratuluju Kundratce k vítězství, Lamám k druhému místu, Tapyrům, že dokázali konstrukcí tvrzení "ráno moudřejší večera" i všem jedenáti-šifrovým.

S postupem Lam i dalších souhlasím - z mého pohledu se nejedná o zneužití pravidel, ale o přizpůsobení se pravidlům takovým, jak jsou. Pokud bych bojoval o vítězství, volil bych stejně. Nicméně systém pro určení pořadí bych pro příští roky změnil, předpokládám, že tohle je nežádoucí vedlejší efekt možnosti přeskočit šifru (kterou bych ale zachoval).

Víc o hře jsem napsal v reportu, po korektuře ostatními dám i odkaz.

Lydka (Drahoš forever)

jo, a Lamam taky gratuluji k hezkemu druhemu mistu.. Taky si rikame, ze jste pouzili temer nejvic absolutnich napoved, cim se pro nas dostavate na predposledni misto :-D ale ne.. to jen ty nase velke reci, abychom se samy presvedcili, ze nejste od nas lepsi :-D skoda, ze cil byl tak daleko.. moc jsme se tesili, az si v cili pokecame ;), tak snad na Bedne..

Lydka (Drahoš forever)

Kundratka: Ja nechci nijak rikat, ze jste delali neco spatne, nebo si nezaslouzite vyhrat. Samozrejme, ze jste taky skvely :) a v spravny okamih se rozhodli jit do cile a vyhrat. A povedlo se vám to. Ja jsem svvym prispevkem jen chtela trosku vyzdvihnout i ty tymy, ktere toho vylustili vic. Prislo mi, ze se im dovtedy nijak nepogratulovalo, nic. Jen se reklo, ze vy jste vitezi. Nicmene, vam taky gratuluji :)

kotvus (orzi)

to Gimli: fotky časem budou

kotvus (orzi)

Jak už psal Šinďa, postup týmů se bohužel v úvodní části neodvíjel podle našich odhadů a na terénní část tak zbylo málo času. Absolutní nápovědy byly zamýšlené především pro začátečnické týmy, aby si mohly projít celou trasu a neviděly většinu šifer až na netu. Na pořadí na prvních místech vůbec neměly mít vliv... Když jsme zjistili, že se ze závěru stal závod, tak jsme z toho přílišnou radost neměli. Ovšem Lamy a Kundratka pouze správně vyhodnotili situaci a hru dokončili v rámci námi nastavených pravidel. Podle webinfa bylo vidět, že se i přes časovou tíseň snažili luštit. Na vítězství Kundratky a 2. místě Lam tak nevidím nic špatného a patří jim naše gratulace. Také musím vyzdvihnout týmy Ho-Wa-Da, FYKOS a Happy Matfyz Friends, které se rozhodly i přes šanci na vítězství na závod nepřistoupit, dále Tapüry za vytrvalost na kazetě a Zbloudilce Tomáše, který pokračoval po rozpadu týmu sám a pokořil kazetu.

Stepan (BzzBzz)

Diky za kvalitne pripravenou sifrovacku; sifry byly pekne a vtipne, sice pro nas tezke, ale diky absolutni napovede jsme jich mohli zkusit dost a nemuseli jsme jit hned na prvni dom ;) Poradi a pravidla nas prilis nesvazovaly, priznam, ze jsme fuzovali s jinym tymem a dobre se bavili nejen pri reseni sifer. Kdyby jsme proto meli nejak zasadne ovlivnit konecne poradi, muzete nas vyskrtnout, aby se nejakeho tymu nedotklo, ze je o stupinek horsi ;)

Filip (Lamy na Varanech)

Rád bych touto cestou veřejně orgům taky poděkoval za náš tým. Také bych chtěl touhle cestou pogratulovat vítězům, týmu Kundratka, protože v cíli jsme to nějak nestihli. Jejich taktika byla mnohem víc riziková než naše, my šli defakto na jistotu "dojít", zatímco oni podstoupili riziko toho do poslední lušttit klasickou cestou (a tedy vyluštili víc šifer) a pak nasadili zběsilé tempo plynulého (téměř) plynulého postupu do cíle, kde nás navíc ještě dokázali předběhnout. Gratulujeme, vítězství bylo zcela zasloužené.

Potom bych rád okomentoval problém morálních vs pravidlových vítězství. Popravdě - i my jsme v průběhu hry řešili ono morální dilema, zda vyluštit co nejvíc šifer s tím, že nedojdeme či zda jít bojovat o čistě "pravidlová" přední místa. Dokonce jsme mezi sebou i diskutovali, zda se náš postup nedá považovat za "exploit" a zda není proti duchu pravidel - ale nakonec jsme dospěli k názoru, že je to regulérní součást taktiky. V té době ještě nebyl znám celkový počet stanovišť. Odhadovali jsme, že jich bude i s cílem cca 15. Byl tu ovšem risk, že jich bude třeba jen 11 nebo 12 a my budeme v cíli zbytečně brzo a rvát si vlasy, že jsme tolik přeskakovali. Přibližně v šest ráno, když jsme už dvě hodiny seděli a hopkali koníky, se už čas nachýlil tak, že zbývalo 8 hodin na odhadovaných 7 šifer + přesunů. Hodinu na přesun+šifru považujeme za limitní čas v teréní části hry a tedy bylo jasné, že rozhodnutí musí padnout. Rozhodli jsme se tedy každé šifře věnovat maximálně tolik času, aby nám na předpokládaných 15 stanovišť zbylo vždy přibližně hodina na přesun + luštění. Takhle jsme napnutí postupovali, kino se v limitu zdařilo, naopak u pagody jsme strávili víc jak hodinu a hráli si s 26 patry. Když jsme vyzvedli matrix a kolem sedmé přišla SMS, že stanovišť je 16, zjistili jsme, že se trochu zpožďujeme proti plánu. Na druhou stranu letmý pohled na výsledky na webu nám vlil adernalin do žil. Okruh adeptů na zdárné dokončení hry se velmi zůžil a nám se na místo obyčejného "dojití" otevřela šance na stupně vítězů. Současně bylo jasné, že hru nepůjde dokončit včas bez masivního braní nápověd a tedy jsme se přestali cítit tak "provinile" - naopak hra získala zcela nový náboj. Bylo potřeba se během pár minut po vyzvednutí šifry rozhodnout zda je šifra luštitelná v rozumném čase a věnovat se jí, či zda přeskakovat. Čekali jsme, že do toho ve stejném duchu půjdou i Drahosh forever a Happy matfyz friends, k našemu překvapení nápovědu na matrixu nebrali a zůstali luštit. Naopak v průběhu luštění proplétačky z hlavního peletonu začala dotahovat Kundratka. Spočetli jsme si kolik nápověd potřebují a zjistili jsme, že pokud budou procházet plynule a neluštit a my alespoň jednu šifru v té rychlosti dáme, je tu pořád šance na vítězství. Rozhodli jsme se nakonec doluštit proplétačku (tu jsme dali), přeskočit skupiny znaků, luštit botu (tu jsme ale nedali - více humoru na toto téma přidám ke komentáři šifry) a luštit brailla dokud to půjde. Kundratka však dali botu a tím si pojistili vítězství.

Musím ovšem říci, že ač nám toto rozhodnutí a tato taktika nakonec vynesla druhé místo, úplně nadšení jsme z toho nebyli. Myslíme si, že tento tip taktizovaní kam jít a kde luštit či neluštit, patří spíše do nelineárních her typu Matrix/007/Exit, než do klasické lineární šifrovačky. Vím, že to nebylo asi autory takhle zamýšleno, ale z prvku, který měl umožnit hru dokončit i slabším týmům se stal prvek, který bylo nutné použít aby byla hra vůbec dokončena. A týmy, které se nazvdory vědomí, že takto hru asi nedokončí, rozhodly nápovědu nebrat a dojít co nejdál bez ní, rozhodně mají můj obdiv - to chce nutnou dávku sebezapření a rozhodně na tom něco je.

Každopádně děkuji ještě jednům organizátorům za pěknou porci zábavy, potravy pro mozkové zavity i hezkou jarní procházku a ještě jednou gratuluji Kundratce k zaslouženému vítězství. A gratuluji i Ho-Wa-Dum a FYKOSu k nejvyššímu množství vyluštěných šifer a Tapüři mají moje sympatie, za to že kazetu nevzdali a dali po deseti hodinách. Klobouk dolů.

PS: Orgové, prosím veškerá moje případná kritka je zamýšlena přísně konstruktivně, díky za každou vaši minutu, nerad bych vás odradil od dalšího orgování ;)

Gimli2 (host u Lam na varanech)

Nejprve verejne podekuji za zajimavou sifrovacku a dobrou rozcvicku na Bednu. Konkretni pripominky k sifram a samotnemu systemu uz od nas orgove slyseli v cili. Nas obdim patri Tapyrum a jejich 10h luteni 6. ulohy. Zrovna na 6ce jsme zacali vyuzivat az zneuzivat herni system a sli jsme dal s umyslem za vsech okolnosti dojit vcas a zamezit prodlouzeni hry. To vse holt za cenu toho, ze si mene zalustime. Neustala kontrola kolik absolutek vzali Drahosovci, striktni dodrzovani limitu na lusteni a presun na dalsi stanoviste. A nakonec jen zbozne prani, aby to Kundratka nestlihla, kdyz bylo patrne ze uz jen utikaji do cile ;-)

A otazka: Budou nekde fotky od Orgu?

Misa (Kundratka)

To Lydka (Drahos forever) Tymum, ktere i pres moznost preskocit nepreskocili ani nepodlezli, patri muj obdiv. Nicmene vitezem je vzdy ten, kdo skloubi nejen umeni v reseni sifer, ale taktez zvoli spravnou taktiku, jejiz mantinely byly nastaveny hernim systemem. Btw muj nazor na herni system je popsan nize. Ma gratulace patri vsem zucastnenym tymum a taktez jim preju hodne stesti na letosni Bedne.

Misa (Kundratka)

Nejprve bych chtela orgum pogratulovat za zdarilou premierovou akci. Jinak co se tyce vyjadreni ke hre...musim rict, ze sifry se mi moc libily - byly vetsinou napadite a i co se tyce obtiznosti, rekla bych tak akorat. K samotnemu prubehu hry nemam ani tak vytky jako spis impulsy pro zamysleni orgu do dalsich rocniku (pokud nejake budou, doufam, ze jo). Urcite vyborny napad byl zapojeni sifricek, tzn. pokud je tym sikovny, tak muze cerpat napovedu i jinak nez vyjezdem do terenu. Horsi uz byla moznost libovolnekrat preskakovat sifry. S timto systemem by v podstate tym, ktery na kazdem stanovisti preskakoval, skoncil v tomto rocniku na bronzovem miste. Nas postup hrou jsme az tusim do 10. ci 11. sifry brali jako klasickou sifrovacku. Ovsem pote, co jeden clen tymu vzdal, dorazil domu, upozornil nas na webinfo (na ktere jsme v prubehu hry totalne zapomneli) a oznamil, ze lamy na varanech uz maji cerpano 6 preskoku (my v tu chvili 2), se v nas probudila nova motivace, i kdyz na ukor toho, ze hra se razem zmenila ze sifrovacky v orientacni beh. Ale aspon jednou zazit ten pocit!!! :-) Do budoucna bych mozna zvolila delsi cas na hru, ci spise castecnou redukci poctu stanovist. Taktez system, ktery funguje treba na Bedne, totiz zaslani polohy dalsiho stanoviste po casovem useku, jez orgove uznaji za vhodny, se mi zda vhodnejsi. Ale jeste jednou pochvala za hezky sifry a ted si jdu protahnout namozeny nohy...

Šinda (orzi)

Bohužel se nám nepodařilo úplně odhadnout obtížnost šifer v první části hry. Doufali jsme, že první týmy by mohly do školky dorazit kolem půlnoci. Takhle se hra ke konci zvrtla v běh terénní častí a spousta šifer se nedočkala úspěšného řešitele. Tapíři mají náš obdiv za svou vytrvalost na kazetě, což je nakonec dovedlo ke zdárnému vyřešení. Jsme rádi, že nějaký tým konečně napodobil náš 10-ti hodinový zákys z předloňské Tmou :). Od té doby si totiž říkáme, že stejný blázen by se asi nenašel.

Zdeněk (FYKOS)

Co se týče vítězů, tak mám podobný názor jako Lydka. Takže gratulace. Jinak dík orgům za pěknou rozcvičku před Bednou :)

Míša (Happy Matfyz Friends)

Dík Lydka:-) A kdybych bývala zareagovala líp na sms, že je celkem 16 stanovišť, došli bychom do cíle s 11 vyřešenými. Kdyby....

Lydka (Drahoš forever)

Podľa mojho nazoru, vitazmi su HO-WA-DA a Happy Matfyz friends, pretoze vylustili 10 sifier. Patri im moja gratulacia. Moralnymi vitazmi su pre mňa Tapüři, ktorí sa na šifre 6 nevzdávali a absolútnu nápovedu si nevzali a nakoniec po 10 hodinách túto šifru prelomili. :)

Hanka (Tapüři bez tapüřete)

Mezi lavickama u sifry 6 ztracena sluchatka s rozdvojkou, kdyby je nekdo nasel, majitelka po nich place (fnuk)

Pavel (orzi)

termín pro zaplacení startovného prodlužujeme do 5.5. včetně

kotvus (orzi)

Kdyby náhodou: kdyby náhodou startovné nedorazilo včas, tak máte udělenou výjimku. A Lam se nebojte, trať jsme stavěli tak, aby nevyhrály ;-) Prahory: pokud jste se přihlásily pod jiným jménem, ozvěte se nám prosím. V opačném případě nepočítejte s přítomností orgů v cílovém stanovišti během úvodních hodin :-D

Kdyby náhodou

Startovné bylo odesláno včera v podvečer, takže si nejsem jistý, jestli do 3. dorazí. Byl by to vážný problém?

Kdyby náhodou

Sem si trochu zavtipkoval:-)) Patříte samozřejmě mezi favority, ale na vítězství mohou pomýšlet i další týmy. Minimálně Drahoš forever a Ho-wa-da, ale i další. Náš tým mezi ně ovšem bohužel nepatří. My budeme rádi, když vůbec začneme:-) Na vašeho Jamese Bonda se nám večer před akcí rozsypal tým a nešli jsme nikam. Jsem ale rád, že jste se sem přihlásili, co by zástupce elitních týmů a také znamenitých organizátorů. Myslím, že i orgové z toho mají radost. Takže vám také přeju nějaké pěkné umístění.

To je pravda. Prahory se nepřihlásili, takže boj je otevřený:-)))

Borek Stěhule (Lamy na Varanech)

To je totiž taktika, oni Kdyby náhodou totiž věří, že padneme tíhou úlohy favorita :-P

Filip (Lamy na Varanech)

Ale prdky, vítěz není jasný nikdy (pokud nejsou přihlášené Prahory) ;)

Kdyby náhodou

Tak kouká, že se přihlásili i Lamy na Varanech. Tím pádem je vítěz prakticky jasný:-)) I když nikdy neříkej nikdy.-)

Míša (Happy Matfyz Friends)

Tak jsem doma naša hned 3 walkmany, jeden je dokonce diktafon a jeden umí i rádio. tak pokud by byl zájem, můžu jeden nebo i dva půjčit.

Šinda (orzi)

Jednotlivá stanoviště jsou od sebe vzdálena tak 1-3 km vzdušnou čarou (přibližně jako na ostatních lineárních šifrovačkách). Pouze jeden přesun je nepatrně delší. Myslím si, že svezení MHD se vám bude několikrát hodit a ušetří vaše nohy, takže celodenní jízdenku mohu doporučit. Navíc v dopravním prostředku budete mít více klidu na luštení šifřiček než při pochodu.

Kdyby náhodou

Do kalendáře šifrovacích her bych možná uvedl něco ve smyslu, že konec registrací se blíží a že je ještě dost volných míst. Třeba by to pomohlo zvýšení počtu týmů:-)

Jinak sem se chtěl zeptat, jak daleko od sebe budou jednotlivá stanoviště rámcově vzdálena a jestli je doporučená celodenní jízdenka na MHD pro mimopražské?

Šinda (orzi)

Žádná povinná mapa není. Pokud si nevezmete autoatlas, mapku centra nebo nějakou archaickou, tak by jste neměli narazit na problémy. Řekněmě, že mapu používanou na Bedně (od GeoClubu, plán Prahy 1:24:000, ISBN 80-7224-093-5, vydání 2007 nebo její novější verze s ISBN 80-7224-093-7) lze označit za doporučenou, jelikož jsme s ní pracovali také my.

K8 (orzi)

Když je taková nouze, vytáhla jsem svůj walkman ze šuplíku a tomu, kdo se o něj bude starat jako o oko (víte kde), přinese si 2 baterie AA a první si ho zamluví, ho na startu půjčím...jestli je stále zájem.

Romana

A co mapa, není nutná žádná určitá?

Pavel (orzi)

2Štěpka: podle pravidel herního systému můžeš po vyluštění šifřičky požádat o nápovědu k aktuálně řešené šifře. Ve tvém případě by ti nápověda asi moc nepomohla :) Pak je tu ještě absolutní nápověda. Věřím, že přehrávač seženete.

Jenda (Orzi)

Upresneni povinne vybavy najdete v aktualitach.

Štěpka (uhozeni bejzbolkou)

Bude stačit rádio v empetrojce? Ještě k tomu kazeťáku, když žádný neseženeme půjde se tomu vyhnou (např. vyluštěním šifřičky)?

Jenda (Orzi)

Ano, radiovym prijimacem se mysli FM radio. A co se tyce walkmanu, predpokladali jsme, ze na rozdil od moderni techniky tuhle archaicnost ma zastrcenou v supliku skoro kazdy. A protoze alespon u nas a nasich kamaradu to plati, pro tymy, ktere walkman opravdu nesezenou, budeme mit na pujceni.

Štěpka (uhozeni bejzbolkou)

Mám jenom jeden kazeťák a ten má asi dvě kila a rozměr batohu :-(, sehnat něco menšího nebude snadné

Míša (Happy Matfyz Friends)

My doma nejmíň 2 máme, ale nevím, jestli budou ještě fungovat:-)

majk (Drahoš forever)

ad povinná výbava: rádiovým přijímačem se myslí FM rádio? A kazetový přehrávač je požadavek dost drsný. Hráči nám na 007 brblali už kvůli CD přehrávači. Opravdu nevím, kde bychom měli takovou archaičnost shánět. Není možné přejít na nějaké novější médium?

Šinda (orzi)

Děkujeme za chválu a věříme, že důvěru v nás kladenou nezklameme. Také doufáme v hojnější učást a registraci opozdilců. Co se týče užívání SMS systému, tak věřte, že vaše pečlivost usnadní hru všem ;).

Místo startu si asi ještě ponacháme jako překvapení, ale dnes večer se pravděpodobně dozvíte povinné vybavení pro hru (nebojte se, nebudeme po vás chtít žádné zhůvěřilosti).

Romana

Kdy se dozvíme místo startu?

Kdyby náhodou

Tak trochu rozproudím diskusi:-)) Zatím se mi hra velice zamlouvá. První, co bych ocenil ,je možnost absolutní nápovědy na každém stanovišti (jako třeba na Hradecké Sově), což myslím pomůže řadě týmů vydržet až do konce nebo alespoń podstatně déle a ani slabé týmy nemusí končit na prvních stanovištích. Další velmi dobrý prvek je nápaditě vyřešený systém SMS: jsme, nevíme, přeskakujeme, končíme. Ještě, aby ho všechny týmy poctivě dodržovali (což by nemusel být při menším počtu takový problém) a ve statistikách bude potom vše černé na bílém. No a jako geniální nápad mi přijdou nápovědy za šifřičky. Jenom by to chtělo více účastníků, tak alespoň 30. Doufám, že se ještě hodně týmů do konce registrace přihlásí. může to být pěkná generálka na Bednu:-)

Jenda (Orzi)

Ano, hra bude linearni.

Ještě my

Brzo se přihlásíme, jenom co dáme dohromady chytrý tým :-)

Kdyby náhodou

Bude hra lineární?

Šinda (orzi)

Přípravy vrcholí a vše proběhne jak má, takže není důvod k obavám ;)...

Lydka

Nemam se bat, ze sifrovacka nebude, kdyz je tam prihlasenych zatim tak malo tymu?

lačhe (Divoká šifra)

zvěřinec?

kozena

:)

ovce

to bude noc